Uważa się, że szpinak jest pochodzenia perskiego. W XII wieku rozprzestrzenił się w całej Europie i stał się pożądaną zielenią liściastą, znaną z dobrego zdrowia; reputację, która nie ustępuje po dziś dzień. Nazwa Florentine jest często używana do opisania dań zawierających szpinak (i kremowy sos). Uważa się, że ta nazwa pochodzi z XVI wieku i wzięła się od włoskiej żony francuskiego Henryka II; Katarzyny Medycejskiej. Niezweryfikowana opowieść mówi, że Catherine wprowadziła szpinak na dwór Francji i aby uhonorować swoje włoskie dziedzictwo, zdecydowała się nazywać dowolne danie zawierające szpinak florentynką.
Szpinak należy do rodziny Chenopodiaceae (znanej również jako Goosefoot), rodziny potęg odżywczych, w tym buraków, boćwiny i komosy ryżowej. Ma podobny profil smakowy jak te dwa inne warzywa; gorycz buraków i lekko słony posmak boćwiny. Ogólnie dostępne są trzy rodzaje szpinaku: savoy, semi-savoy i smooth leaf.
… Efekt Popeye’a
Istnieje wiele opowieści na temat szpinaku, a najsłynniejszą jest szpinak jako źródło siły Popeye’a. Na widok kłopotów marynarz Popeye palący fajkę otwierał puszkę szpinaku. Po spożyciu jego bicepsy naprężały się, a nowo odkryta siła pozwalała mu pokonać wrogów. Chociaż w tych liściach jest zdecydowanie dużo dobroci, legendarny status, jaki nadał im Popeye, jest nieco zawyżony.
Najważniejsze wartości odżywcze
Szpinak jest dostępny przez cały rok, ale sezon przypada na wiosnę (marzec – czerwiec). Jest dobrze znany ze swoich właściwości odżywczych i zawsze był uważany za roślinę o niezwykłych zdolnościach przywracania energii, zwiększania witalności i poprawiania jakości krwi. Istnieją uzasadnione powody, dla których szpinak daje takie rezultaty, przede wszystkim dlatego, że jest bogaty w żelazo. Żelazo odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu czerwonych krwinek, które pomagają w transporcie tlenu po organizmie, w produkcji energii i syntezie DNA. Szpinak jest również doskonałym źródłem witaminy K, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego, a także manganu, magnezu, żelaza i witaminy B2. Witamina K jest ważna dla utrzymania zdrowia kości i trudno znaleźć warzywa bogatsze w witaminę K niż szpinak. Inne to jarmuż, brokuły i zielona kapusta.
Porcja 100g (surowa) zapewnia:
- 25 kalorii
- 2,8g białka
- 0,8g tłuszczu
- 1,6 g węglowodanów
- 2,8g błonnika
Wskazówka…
… Nie wstydź się swoich porcji podczas gotowania szpinaku. Wysoka zawartość wody oznacza, że po ugotowaniu jego objętość zmniejsza się o około jedną czwartą.